Vægmaling

Vægmaling

Vælg den rigtige vægmaling 

Det er vigtigt at vælge den rette vægmaling, når du skal male. Det kan blive dyrt og en tidsrøver at skulle male om, fordi du har købt det forkerte. Diverse tests som eks. forbrugerbladet Tænk har udført, viser at de dyreste kvalitetsmalinger ala Dyrup dækker bedst. Udover dækkeevne vil miljømærker som Svanen eller Blomsten, give dig en indikation om malingens kvalitet. 

Billig maling dækker dårligere end en dyrere vægmaling og kræver, at du maler flere gange, så i sidste ende er den billige maling måske slet ikke så billig igen, da der ikke alene kræves flere lag, men også tager længere tid.

Samtidig mister en mindre god maling hurtig sin glans og vaskbarhed, og så skal du til at male igen efter kort tid. 

Er du i tvivl om hvilken vægmaling du skal vælge, hvordan det males bedst eller har du ikke lyst til selv at gøre det? Så er det en god idé at kontakte en professionel maler.  Det koster selvfølgelig noget mere end at male selv. Men priser på malerarbejde er oftest ikke så dyrt, som mange går og forestiller sig. Specielt når man tænker på al den tid man sparer ved større gør-det-selv malerprojekter. 

Tjek malingen for VOC 

Når du vælger vægmaling, er det vigtigt at være opmærksom på, at der kan være problemer med at få det på hænderne, eller om du skal bruge maske for ikke at indånde farlige stoffer. Det gør du ved at tjekke for VOC (flygtige organiske forbindelser). Generelt er det ikke et problem i Danmark med maling til indendørs brug. Husk at lufte godt ud de første par dage, gerne en hel uge efter du har malet, også selvom du har købt miljømærket vægmaling. Det samme gør sig gældende med naturmaling. 

Det er muligt at finde grænseværdierne for VOC hos Miljøstyrelsen, hvis du er i tvivl. 

En anden god ting at tjekke er MAL-koden. Jo højere et tal, jo højere sundhedsrisiko. Skalaen fra 1-6. En MAL-kode på 1 er vandigt og kræver ingen beskyttelse, hvorimod et tal på 6 kræver beskyttelse af huden. En vægmaling til indendørs brug, må max have en MAL-kode på 2. 

En tredje ting, der er vigtig at kigge efter, er det frivillige indeklimamærke, der tager udgangspunkt i om malingen er til at være i stue med, eller om det er allergifremkaldende. Især børn har en tendens til at reagere kraftigt, hvis der er brugt den forkerte maling.

De 9 bedste malertips – indendørs

Det er forarbejdet og detaljen, der er det essentielle, og det gælder også, når du maler. Herunder kommer 9 råd til, hvordan du får et bedre resultat. 

  • Som tidligere nævnt, vælg den rette vægmaling. Typisk vælges en mattere maling til stuer og værelser, mens der vælges en højere glans til køkken og bad. Den højere glans gør det nemmere at vaske af, hvilket der typisk er behov for i de 2 rum. 
  • Lav dit forarbejde. Sørg for at der er spartlet, slebet og vasket af. Det er her hoveddelen af arbejdet foregår. 
  • Fjern alle møbler i rummet eller som minimum dæk dem godt af. Brug afdækningspap eller plastisk til gulvene. Gå som udgangspunkt ud fra, at du vil spilde, ligegyldig hvor forsigtig du der. Der vil komme maling på gulvet, på tøjet og i håret. 
  • Vælg farver, der er holder i mange år, der kan evt. males en væg i en anden farve, hvis du er træt af f.eks. hvide vægge. Prøv at male en væg med kalkmaling, der giver en hel anden struktur end traditionel vægmaling. Men som udgangspunkt får lyse farver et rum til at virke større og højere og mere imødekommende end mørke farver gør. 
  • Lister og paneler skal dækkes med malertape. Det kan godt betale sig at købe en god kvalitet. En tape af mindre god kvalitet har svært ved at sidde fast, og så risikerer du nemt, at det er skønne spildte kræfter. Et godt tip til ikke at få så meget malingen uden for malerspanden er at dække kanten med malertape.
  • Få spartlet huller og revner, inden du starter og er væggen fuld af huller og er ujævn, så overvej at få fuldspartlet. Husk at slibe efterfølgende, men gør det forsigtigt alt afhængig af, hvad type tapet du har på væggene. 
  • Inden du maler paneler og andet træ, så vask af med grundrens. Som med væggene bør du spartle og slibe revner samt huller. Husk at bruge spartelmasse, der er beregnet til træ. 

Hvis det kun er små huller, kan du med fordel tørre overskydende spartelmasse af med en våd klud. 

  • Start med at male hjørner og kanter med en pensel, før du maler væggen med en malerrulle. Sørg for at komme så langt ud i kanterne med rullen, da det sikrer, at væggen får en ensartet struktur. 
  • Skulle der dukke runde bobler på tapetet, når du maler, skyldes det, at tapetet er vådt og vil forsvinde igen, når det er blevet tørt. Er der derimod aflange bobler skyldes det, at tapetet ikke sidder fast på væggen. Du skal skære forsigtigt i tapetet og påfører tapetklister. Afhængig af hvor mange og hvor store bør du overveje, om det kan betale sig at tapetsere om. 

Hvor køber jeg bedst vægmaling?

Som tidligere nævnt anbefales det ikke at købe de billigste typer maling, der er på markedet, men når det er sagt, er der jo heller ingen grund til at betale mere end højt nødvendigt. En hurtig googlesøgning på hvid vægmaling fra Dyrup viser, at der er penge at spare ved at kigge sig omkring på de forskellige webshops, frem for de mere traditionelle butikker som byggemarkederne, der sælger maling. Køb via webshop har yderligere den fordel, at du får det leveret lige til døren og slipper for at skulle slæbe det fra butikken, ind i bilen og derfra ind i dit hus.