Kalkmaling

Kalkmaling på væggen over blå maling

Mal med kalkmaling

Kalkmaling er de seneste par år blevet utrolig populært og giver vægge og møbler et flot mat og eksklusivt ”look”, som passer perfekt til det skandinaviske hjem. 

Samtidig er kalkmaling velegnet måde inde og ude og er nemt at arbejde med. Det er ikke nødvendigt at have malet før for at prøve kalkmaling. Ud over en grundig afvaskning af vægge eller møbler, er det ikke nødvendigt at lave noget forarbejde. Du kan male på træmøbler, jern, vægge, dåser, stof eller plastisk. Mulighederne er uendelige.

Kalkmaling har været kendt siden 1400-tallet og er ud over at være nemt og hurtigt at arbejde med også miljøvenligt og godkendt til børnemøbler. 

10 tips – sådan laver du et smukt resultat med kalkmaling

Uanset om du skal male et møbel eller en væg skal den være afvasket, glat og tør inden du maler. 

 • Brug en pensel af god kvalitet og sikre dig at du har tid til at gøre projektet færdigt, da du ikke kan holde pause, før du er færdig. 
 • Dåsen med maling skal jævnlig røres med en rørepind eller et piskeris, da kalken lægger sig i bunden af dåsen. 
 • Mal din væg eller møbel 2 gange. Der kan som regel males anden gang allerede efter en time.
 • Skal der males en hel væg eller et andet stort område anbefales det, at i er flere om det for at undgå at malingen tørre ud og danner streger.
 • Kalkmaling er utrolig drøjt og derfor billig i brug. En dåse kan købes billigt online og dækker nemt en 3-5 møbler. 
 • Arbejd ikke i direkte sol og undgå temperaturer under 8° eller over 30°. Udendørs overfalder skal være våd inden start. Brug evt. en vandforstøver. 
 • Vær opmærksom på, at mørke farver kan smitte af pga. farvepigment og det anbefales at starte med en primer, inden du maler med kalkmalingen. 
 • Malingen er godkendt til børnemøbler og er miljøvenlig.
 • Maler du et køkkenbord skal du forvente, at det skal have voks med jævne mellemrum. 
 • Overvej hvilken udtryk du vil have. Alt efter om du maler med korte eller lange strøg, vil det vise sig i det endelige resultat. Ønsker du en rolig effekt, skal du male med lange strøg, men ønsker du et mere intens udtryk, skal du male med korte strøg. 

Vejledning til den rette brug af kalkmaling – 3 trin

Længere oppe er der 10 tips til, hvordan du får et smukt resultat. Her kommer der en lidt grundigere guide til hvordan du maler. Der er 3 trin du skal i gennem, før du står med et færdiglavet resultat. Det er vigtigt at understrege, at det ikke kræver nogen erfaring eller forkundskaber for at kunne male med kalkmaling. 

 1. Afvaskning af møbler eller en væg. 

Inden du går i gang, er det vigtigt at afvaske det der skal males og sikre at det er fri for fedt, løstsiddende snavs eller nikotin. Med mindre at der sidder løs maling på et gammelt møbel, er der ingen grund til at afslibe det. Møblerne eller væggen skal ikke være drivvåd, da det forlænger tiden inden du kan male.

Et nyt møbel skal ikke afvaskes, men blot støves af inden der males.

Der kan med fordel laves en lille test inden for at se om der forekommer gennemslag. Sker det, kan det være nødvendigt at benytte sig af en spærregrunder inden der males. 

 • Påføring af kalkmaling.

Efter afvaskning er du nu klar til at male. Kalkmaling kræver som nævnt ingen erfaring og er nemt at arbejde med og det har ingen betydning om du maler den ene eller den anden vej. Prøv dig frem og find frem til lige den slags, der passer netop dig og dit hjem. 

Planlægger du at påfører voks efterfølgende, anbefales det for at møblet for en smuk patina, at du maler med tilfældige og kraftige strøg, da voksen vil lægge sig i de malede strøg og som nævnt give en smuk patina. 

 • Voksbehandling

En voksbehandling anbefales til især køkkener, børnemøbler og andre overflader, der afvaskes hyppigt, men også alle andre møbler og glas mm. Kan med fordel vokses efter at de er blevet kalkmalet, da de får en lækker fløjlsblød og lækker overflade. Det er vigtigt at starte med en klar voks.

Det er vigtigt at sikre sig at kalkmalingen er tør inden du påfører voksen. Som regel er en time nok før du påfører voksen. Ved et større møbel, så færdiggør en side ad gangen, før du påbegynder på den næste. Voksen er nem og lækker at arbejde med. 

Efter den klare voks er tør, kan der påføres en farvet voks. Er farven efterfølgende lidt for mørk til din smag, kan det inden for et døgn fjernes med klar voks, da det ikke er hærdet. 

Hvor finder jeg kalkmaling?

Kalkmaling er de seneste par år blevet et meget populært produkt til at pifte en væg eller et møbel op med og online er det nemt at finde webshops, der forhandler gode kvalitetsprodukter til en billig pris. 

Malingen kommer oftest i 2 størrelser og i mange farver, der sælges ofte også tilbehør som pensler, grunder og voks, der alt efter, hvilke udtryk du ønsker, kan være en fordel at benytte sig af. Malingen er utrolig drøj i brug og holder længe. Maler du møbler eller køkken, der i sagens natur afvaskes ofte, anbefales det, at købe en voks til efterbehandling. Der kan ofte være penge at spare på kalkmaling ved at handle online frem for traditionelle butikker, og du har ofte malingen ganske hurtigt.