Blog

vedligeholdelse af vinduer

Brug sommerferien fornuftigt – tips til hvordan du maler dine vinduer

Sommeren er højsæson for hus- og havearbejde, og med lidt ekstra tid mellem hænderne kan det være en god idé at prioritere at få løst nogle af arbejdsopgaverne i hjemmet, som ofte bliver udskudt. Træværk kræver vedligeholdelse, og et godt sted at starte kan være at behandle dit udendørs træværk med træbeskyttelse.

Er du i tvivl om, hvordan du kan gøre det nemmest og mest effektivt, så læs med her. 

Hvornår skal du male dine vinduer?

Når det kommer til behandling og vedligeholdelse af dine vinduer, er det vigtigt at tage hensyn til vejret og årstiden. Har du trævinduer eller andet udendørs træværk, er det ikke altid nok blot at behandle disse med træbeskyttelse af høj kvalitet. 

Vind og vejr kan beskadige dit træværk over tid. Derudover skal man også medregne slitage og forurening fra luften. Alt dette spiller en afgørende rolle, når det kommer til at opnå et optimalt resultat. 

Sommer er højsæson for træbeskyttelse 

Det anbefales, at man venter til foråret med at behandle sit træværk. Faktisk siger man, at perioden fra slutningen af april til september er det mest optimale tidspunkt at træbeskytte udendørs træværk.

Denne periode anbefales, fordi træbeskyttelse fungerer bedst i moderat luftfugtighed og i en temperatur mellem 10 og 25 grader. 

Derudover er det en god hovedregel, at der helst skal være gået en hel uge uden regn, inden du begynder at male dit træværk med træbeskyttelse. 

Er du i tvivl om, om dit træværk har det rette fugtindhold, kan det være en god idé at anskaffe dig en fugtmåler. Således kan du måle træværkets fugtindhold helt præcist. Husk at træets fugtindhold helst skal være under 15%, før du behandler det. 

Det kan tilmed være en stor hjælp altid at tjekke vejrudsigten, og dermed sikre dig at du har omkring 3-5 tørre dage til at arbejde i. Det afhænger naturligvis af størrelsen af dit projekt. 

Ingen direkte sol

Det anbefales at udgå direkte sol, når du behandler dit træværk med træbeskyttelse. Solen får nemlig træbeskyttelsen til at tørre for hurtigt, hvilket vil forhindre træbeskyttelsen i at trænge ordentligt ind i træet, hvilket kan have konsekvenser for resultatet. Eksempelvis vil det mindske træets modstandskraft over for vind og vejr. 

Vær opmærksom på luftfugtigheden

Du kan med fordel vælge at træbeskytte på en overskyet, tør sommerdag. Luftfugtigheden må højst ligge på omkring 80% og helst ikke under 40%, når du skal behandle dit træværk. 

Du kan tjekke luftfugtigheden i dit lokalområde flere steder, eksempelvis på DMI. 

Hvis du vælger at træbeskytte udenfor sommeren i de køligere måneder, så er det vigtigt at du husker, at luftfugtigheden kan variere mere i løbet af døgnet. Det vil eksempelvis betyde, at træet muligvis ikke kan tørre lige så godt i løbet af natten, hvis der er fugtigt i vejret. 

Start først om formiddagen

Det kan være en god idé at vente med at behandle dit træværk med træbeskyttelse, til efter solen har haft mulighed for at skinne og varme på træet. På denne måde undgår du nemmere fugt og dug. Start derfor først med at træbeskytte op af formiddagen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *