Blog

Blå maling i rum

Pift boligen op med nye farver

Fra dem, der har forstand på, hvilke farver der hitter i 2020, er der ingen tvivl om, at den blå farve er vinderen. Vi kommer til at se meget blåt og det er der en samfundsmæssig forklaring på. I vores forureningstruede verden virker farven blå nemlig betryggende. Den skaber associationer til himmel og hav – noget bestandigt og konsekvent. Her får du nogle bud på, hvordan du kan bruge den blå farve på dine vægge og gulve.

Beroligende blå

Tilbage i 1999, hvor Pantone første gang udnævnte en farve som årets farve, var det pudsigt nok også en blå. Det var dog en mere dæmpet blå, som de kaldte Cerulean Blue. Også dengang stod verden overfor en usikker fremtid, på kanten af et nyt årtusinde, som mange frygtede ville bringe foruroligende nye tider. Vicedirektøren for Pantones farveinstitut mener, at den blå farve både dengang og nu er en reaktion på usikkerheden og et behov for at blive forsikret om, at det nok skal ende godt. Pantone kalder 2020s blå farve for Classic Blue. Det er en tidløs, klar mellemblå farve, der både virker beroligende og tidsløs, men som også giver farve til rummet og kan fungere som accent farve.

Nordisk tilslutning

Både det norske Jotun og danske Dyrup er helt enig med Pantone i valget af den blå farve som årets farve. Hos Jotun hedder farven Statement Blue og hos Dyrup har den fået navnet Chinese Porcelain. Det er ikke altid, at vi her i norden er enige med Pantone i deres farvevalg. Sidste års elektriske koralrøde blev aldrig et hit på vores breddegrader.

Hvordan bruger du den blå farve på dine vægge?

Den blå farve, der er på tale i år er forholdsvis let at bruge. Farven er super flot som vægfarve, hvis man tør sætte en lidt kraftigere farve på sine vægge. Man kan også lege med farvernes virkning i rummet ved at male én væg helt blå og en anden blå fra gulvet til midt på væggen og lade de andre stå hvide. Det giver en helt ny og meget spændende virkning i rummet. For at skabe balance på væggen, der er malet halvt og sammenhæng i rummet generelt, kan du hænge et stort billede dér, hvor de to farver mødes. Du kan også vælge at male dine vægge en mere dæmpet blå og supplere med møbler i den kraftigere blå farve.

Frisk op med tilbehør i blå

Den smukke klare blå er nemlig fantastisk flot både til møbler, gulvtæpper og gardiner. Den er ligeledes flot som accent farve til mere dæmpede farver. Tilbehør i den klassiske blå farve gør sig rigtig godt til de dæmpede, brændte farver, samt beige og pudderfarver, som vi har med os fra 2019. Er det hele blevet lidt for fersk og ”varmt” i tonen, kan du roligt friske op med flotte blå nuancer. Det skaber en god kontrast i et hjem hvis der både er varme og kolde farver til stede i rummet.

Mal dit trægulv blåt

Hvis du har et malet gulv eller et trægulv, der ikke er pænt og trænger til en kærlig hånd, kan du overveje at male det i en blå nuance. Til et gulv skal det nok ikke lige være årets klare blå, du skal vælge, med mindre du vil noget helt andet og meget utraditionelt. Vælg en mere dæmpet tone til gulvet. Du må gerne mikse forskellige blå toner i samme rum. For eksempel en dybt mørkeblå tone til gulvet, støvet blå til væggene og gardiner fra gulv til loft i den klare mellemblå farve. Eller gulv og vægge i samme lyse dæmpede blågrønne farve og en stor sofa i mellemblå og puder i lyse, brændte terrakottafarver. Der er uanede muligheder for at give din bolig et skønt pift med flotte farver i 2020.