Blog

sådan vælger du den rigtige maling til vedligeholdelse af dine vinduer

Vælg den rette maling til dine vinduer

Trævinduer skal vedligeholdes, hvis du vil forlænge deres levetid. Træ er nemlig et organisk materiale, og det betyder, at træ forgår, hvis det ikke modtager den rette behandling.

Det er vigtigt, at du mindst en gang om året kontrollerer standen på dine vinduer. Selv en lille revne i malingen kan være nok til at træet kan suge fugt, og derefter vil det begynde at rådne. Ofte bemærker man det ikke, før det er for sent, for udvendigt er den lille revne i malingen den eneste skade på vinduet.

Du kan læse mere om korrekt vedligehold af vinduer på https://www.sparvinduer.dk/blog/vedligeholdelse-af-vinduer/.

Sådan tjekker du standen på dine vinduer

Du kan selv gennemgå dine vinduer, og det er relativt nemt. Først og fremmest skal du lave en visuel inspektion, hvis du kontrollerer vinduerne for fejl og skader. Her skal du også holde øje med, om vinduerne har skjolder eller lignende, da dette kan være et begyndende tegn på svamp.

Det er også vigtigt at tjekke, om vinduet allerede kan være angrebet af råd. Det gør du med en spids skruetrækker eller syl, hvor du presser spidsen ind i træet. Hvis træet føles blødt i mere end 3 milimeters dybde, er det et tegn på, at træet allerede er angrebet af råd, og så kan det være nødvendigt at udskifte hele eller dele af vinduet.

En tommelfingerregel siger, at du bør udskifte vinduet, hvis mere end halvdelen af træet er ramt af råd. Derfor skal du huske at tjekke hvert vindue flere steder, så du får et overordnet billede af vinduets stand.

Vælg den rette maling

Der er rigtig meget forskellige maling på markedet, og det er langtfra alt maling, som er lige velegnet til dine vinduer. Herunder er der nogle gode råd, som kan hjælpe dig med at vælge den helt rette vinduesmaling.

Brug kvalitetsmaling

Pris og kvalitet hænger virkelig sammen, når det gælder maling, så sørg for at vælge kvalitetsmaling. En god maling kan nemt være dobbelt så dyr som de billigste alternativer, og derfor vælger mange den billige.

Med en god maling kan du dog også sagtens opleve, at der går dobbelt så lang tid før vinduerne skal males igen, så det er virkelig en god investering, og så beskytter kvalitetsmaling også dine vinduer endnu bedre.

Brug udendørsmaling

Det lyder måske selvindlysende, at du skal bruge udendørsmaling, men mange er lige lovligt hurtige, når de skal købe maling.

Udendørsmaling er specielt lavet til brug udenfor, og det betyder, at den kan modstå sol, fugt og frost. Denne beskyttelse får du ikke fra indendørsmaling, så kig en ekstra gang på malingbøtter, før du køber den.

Brug ikke ren plastmaling

Der findes mange typer af udendørs træbeskyttelse, men de mest almindelige er oliebaseret alkydmaling og vandbaseret plastmaling. Du kan også få en blanding af disse to typer, så der er nok at forholde sig til.

Alle tre typer af maling kan bruges til at male vinduer, men ren plastmaling kan give visse problemer. Ren plastmaling lægger sig nemlig oven på træet overflade, og samtidig har den en isolerende effekt. Det kan betyde, at træet ikke kan slippe af med overskydende fugt, og så rådner vinduet indefra.

Oliebaseret alkydmaling maling trænger mere ind i træet, så beskyttelsen er mindst lige så effektiv, og samtidig kan træet stadig ånde. Til gengæld lugter oliebaseret maling mere, hvilket du skal være forberedt på.

Glem ikke forarbejdet

Før du maler, skal du huske at gøre vinduesrammen klar. Først og fremmest skal den vaskes i grundrens, og det kan være nødvendigt at slibe eventuel gammel og løs maling af træet. Til sidst skal du give alle bare pletter en god grunder.

Uden denne forpleje vil den nye maling hurtigt skalle af, og du kan starte forfra.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *